China is een groot land waar 1,4 miljard mensen wonen. Een land, zo is mij geleerd, met een streng en onderdrukkend communistisch regime.
We begonnen en eindigden onze studiereis in Hongkong. Dat is een grote stad met een hele hoge bevolkingsdichtheid. Een stad ook die op veel plekken een verouderd aanzien heeft, met een overvloed aan ‘jarendertigflats’.
Hongkong doet heel erg Engels aan. Dat is niet vreemd want nog niet zo heel lang geleden, tot 1997, was het een kolonie van Engeland. Bij de overdracht aan China in dat jaar werd afgesproken dat Hongkong gedurende 50 jaar bepaalde voorrechten behoudt, waaronder vrijheid van godsdienst en ongefilterd internet.
Voordat onze groep vertrok, had ik goed bijgehouden wat de media brachten over de protesten in Hongkong. Op grond daarvan dacht ik dat zo’n beetje heel Hongkong aan het protesteren zou zijn en dat er nog maar weinig werd gewerkt. Maar in de drie dagen dat ik er was, heb ik geen enkel protest meegemaakt en ook niemand zien lopen die op een demonstrant leek.
Toch merkte ik na onze kennismaking al snel welk standpunt onze gids had. Toen we andere mensen in Hongkong spraken, bespeurden we dezelfde houding: de meesten hebben weinig op met China. Er is veel weerstand tegen het moederland.
Tijdens ons bezoek aan het Nederlandse consulaat kwamen de protesten ter sprake. Die hebben zeker invloed op de samenleving, al was dat voor ons niet direct zichtbaar.
Het communistische systeem stuitte mij tegen de borst. Hoe mooi is het dat wij in Nederland een democratische samenleving hebben, waar je bijvoorbeeld het recht hebt om te demonstreren.
Maar er is ook een andere kant. Toen ik op de luchthaven een paar uur moest wachten, zag ik beelden van demonstranten die winkels en spullen vernielden en brandbommen gooiden, waarna ze zich tussen het publiek verspreidden.
Ik vond het terecht dat de politie krachtig ingreep. Dat moet je niet gelijk bestempelen met #HongKongPoliceTerrorism.
De auteur is teamleider IT bij Montapacking Fulfilment en maakte een studiereis naar China. Hij bezocht de steden Hongkong, Shenzhen en Shanghai. Deel 1.